Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Cvijeće koje podnosi prve mrazeve

I nakon prvih mrazeva, određene vrste cvijeća nastavljaju s cvatnjom.

Jesen je već debelo zakoračila i bližimo se zimi. Snijeg je u mom kraju već padao krajem studenog i bili su već prvi slabiji mrazevi. A to znači kraj cvatnje mnogim biljkama. Preko noći sve rascvjetane dalije su posmeđile, dragoljubi su se smežurali, kadifice su su se prestale šareniti… prvi mraz uništi najosjetljivije biljke. I na povrtnjaku je ista situacija: nema više paprika, rajčica, tikvica, graha…, ali zato još uvijek rastu kelj, rotkvice, repa, cikla…

Slike: prvi mraz uništio je ove godine kod mene dragoljub i kadifice

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve1
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve2

Ako imate sreće, neke biljke u zavjetrini ili ispred kuće mogu preživjeti taj prvi val mraza i nastaviti cvjetati, kao npr cosmos kraj kuće kod mene, no na čistini cosmosi nisu imali šanse. Ali postoje mnoge biljke koje nastavljaju cvjetati i nakon prvih slabijih mrazeva, kao da se ništa nije dogodilo. Evo nekih od njih koje se i dalje šarene u mojem vrtu.

Prvi od njih svakako je neven. On zapravo ne voli velike vrućine i tada oboljeva od pepelnice i prestaje s cvatnjom. Naprotiv, u hladniju jesen od uživa na vrtu, cvijeta na svakom kutku. Ako zime budu izrazito blage, čak i prezimi do proljeća, s time da onda samo kratko razdoblje malo većih hladnoća ne cvijeta.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve3
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve4

Vrlo slično nevenu ponaša se i kalifornijski mak. On također ne voli vrućine i čeka zahlađenje da opet procvate. A ne odustaje niti gaura: nastavlja cvjetati nakon prvih slabih minusa.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve5
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve6

Nakon prvih mrazeva intenzivnije su boje na salviji horminium.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve7
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve8

I gaillardia ne odustaje: nastavlja se i dalje šareniti na cvjetnim gredicama. A rudbeckija hirta, iako malo "spržena” mrazom, također nastavlja cvatnju.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve10
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve9

Krizanteme također mogu podnijeti prve mrazeve. Doduše, bolje je da se malo pokriju nekom zaštitom (tkaninom, agrtekstilom) dok se najavljuju mrazevi, ali i ako to ne učinite, doduše ne više tako svježih cvjetova, ali nastaviti će cvatnju.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve11
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve12
.

S cvatnjom često nastavljaju i lavatera, i alcea rosea, i crni sljez…većina vanjskih sljezolika dobro podnosi prve mrazeve i nastavlja s cvatnjom. To je odlično za pčele i bumbare koji ih jako rado posjećuju, pogotovo crni sljez.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve13
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve14
.

A odlična biljka za pčele i bumbare je crvena nežareća kopriva koja također ne voli vrućine, nego cvijeta na proljeće i jesen, te također bez problema podnese prve mrazeve. Stolisnik nerijetko često procvate u kasnu jesen na livadama.

Zijevalica također često procvate poslije mrazeva.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve15
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve16

Cvatu i potentilla i delphinium koji radi suše kasni s jesenskom cvatnjom. Niti mraz ga nije spriječio.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve17
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve18

I jednogodišnji kokotić, delphinium ajacis se plavi posvuda po vrtu…doduše više nije tako bujnog rasta i cvatnje, ali izgleda veselo na vrtu. Ne odustaje niti Mamuzica – Centranthus ruber.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve19
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve20

A i jedna od mojih omiljenih cvjetnica, scabiosa, se neda prvim mrazevima.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve21
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve22

I jedan od već uobičajenih prizora u mom vrtu u ovo doba godine – vjesnici proljeća cvatu u kasnu jesen: ljubičice i jaglaci.

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve23
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve24

Ovo je tek jedan dio biljaka koje cvatu kod mene nakon prvih mrazeva. Takvo razdoblje kada su jutra nešto hladnija i kad se pojave mrazevi, ali ostatak je dana relativno ugodno, mogu potrajati i par mjeseci. Stoga svakako u svoj vrt pokušajte posaditi i nešto od cvjetnica koje podnose prve minuse, tako da vas svojom cvatnjom mogu uveseljavati i kad većina biljki u vrtu biva uništena od hladnoće.

A postoji i cvijeće koje se ciljano sadi za zimsku cvatnju sve do proljeća: maćuhice

cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve25
cvijece-koje-podnosi-prve-mrazeve26

Stoga, niti kasna jesen, pa čak niti zima ne moraju biti bez šarenila na vrtu:)

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići