Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

silvija kolar fodor

 

Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se;
ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se;
ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar.

(kineska poslovica)

 

Na ovoj stranici želim podijeliti svoje znanje i iskustvo iz biovrtlarstva sa svakim koga to zanima, te prikazati razvoj biljaka iz sjemenja, pa sve do faze skupljanja sjemenja s ocvale biljke – nešto što je gotovo nemoguće pronaći u dostupnoj literaturi i enciklopedijama.

Tekstovi i fotografije, ukoliko nije drukčije navedeno, su moji, a rezultat su mog višegodišnjeg rada u vlastitom biovrtu, nekoliko pročitanih knjiga, te puno rada i promatranja u biovrtu. Iako su dijelovi tekstova općeniti podaci, trudim se čim više svaku biljku opisati iz vlastitog iskustva. To ipak ne znači da će svatko imati iskustvo s uzgojem biljke identično mojem: svaki je biosustav jedinstven i u njemu biljke i životinje drukčije reagiraju i uspostavljaju simbiozu.

 

O meni:
Kao biovrtlarka, vegetarijanka i aktivistica, pokušavam svoj život usmjeriti u skladu s prirodom. Između mene i Prirode uvijek je postojala neka posebna veza i iako sam se bavila raznim stvarima u životu, život me je vratio Prirodi. Moj biovrt mi je nepresušan izvor zdravlja, radosti i inspiracije. Predsjednica sam udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala sam s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavim od 2006. godine.

Jedan od omiljenih hobija mi je i fotografija koju sam uspješno spojila s vrtlarenjem i pisanjem; sve što raste ili živi na vrtu redovito fotografiram i objavljujem na mojoj stranici. Svojim radom na vrtu pokušavam ne samo uzgojiti zdravu hranu, nego učiti od prirode, i pronaći načine vrtlarenja koji neće biti toliko udaljeni od prirodnih zakonitosti kao što je to u konvencionalnoj poljoprivredi. Težim razumijevanju načina na koji funkcioniraju biosustavi i kako postići maksimalne učinke u vrtu s što manje napora – kako vrtlariti u savezu s prirodnim zakonitostima, a ne boriti se protiv njih. Trudim se očuvati stare sorte cvijeća i povrća, te znanja naših djedova i baka. Duboko vjerujem u to da svi naši postupci itekako imaju utjecaja na cijeli svijet oko nas. Stoga se trudim biti promjena koju želim vidjeti u ovom svijetu.

 

Shvatite moje tekstove kao smjernice za uzgoj, a sve ostalo ovisi o Vama i Vašem biosustavu u kojem uzgajate biljke.

Želim Vam puno uspjeha!

 

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt i dugogodišnja biovrtlarka

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići